Rob van der Zande
21-12-1957 † 23-04-2003
53 condoleances


Het is alweer negen jaar geleden dat Rob van de Zande is overleden. Rob stond bekend om zijn enorme bevlogenheid waarmee hij opkwam voor supportersbelangen en zijn afkeer tegen de oprukkende commercie rond het voetbal. Dat was in 1996 de reden om het initiatief te nemen voor de De Ajax Ster, die Rob in de begintijd hoogstpersoonlijk zelf schreef, kopieerde, in elkaar niette en verkocht vanuit zijn Celtic sporttas bij station Bijlmer.
Het hoogtepunt van de redactievergadering was het bedenken van de fameuze afsluiter op de achterkant. Rob bereidde zich altijd grondig voor en legde een verzameling zorgvuldig uitgeknipte hoofden van voetbalbobo's, vreemdsoortige voorwerpen of opmerkelijke krantenfoto's op de tafel die wij gezamenlijk tot een humoristische geheel probeerden te componeren. Minder makkelijk ging het toe bij de wat controversiƫlere onderwerpen waarbij Rob zich altijd zeer principieel opstelde. Dit had vaak langdurige en emotionele discussies tot gevolg waarbij er soms over elke alinea onderhandeld moest worden.

Rob stond voor een grotere inbreng van supporters bij de club, supporters zouden in zijn ogen zelfs lid moeten worden en het lijstje kandidaten had hij al paraat. Negen jaar later is er veel ten goede veranderd en ik sluit het niet uit dat zelfs de altijd kritische Rob nu tevreden zou zijn. Ik ben ervan overtuigd dat veel van zijn vrienden, voor wie hij altijd belangeloos klaarstond, nog regelmatig stilstaan bij deze geweldige Ajacied.

Ronald Pieloor